Izgalmas és egyben rémisztő is. Izgalmas, mert végtelen lehetőség rejlik benne, rémisztő, mert ugyanazt megfordítva ellenséggé, fegyverré válhat. Hatalmas a verseny, a tempó pedig napjainkban is csak fokozódik.

A technológiai fejlődés tagadhatatlanul a mindennapjaink szerves része, behálózza az élet minden területét, olyanokat is, amikre elsőre nem is gondolnánk. Bele sem gondolunk, hogy minden élelmiszer, ruha, jármű, könyv – és szinte minden – olyan eljárásokon megy keresztül, amik a fejlett technológiának köszönhetik létüket. Ebben a szoros versenyben kiemelkedően jogos az, hogy aki lemarad, az kimarad. Zajlik a verseny kontinensek, országok, vállalatok és egyének szintjén is, és (véleményem szerint szerencsére) a jéghegynek csak a csúcsát észleljük, értjük.

Kár azonban tagadni, hogy nem segíti a mindennapjainkat, hiszen a technológia például az okoseszközök segítségével eddig nem ismert adattömeget állít elő további elemzésre. Ez pedig a társadalmak jólétét is szolgálhatja. Vízióm szerint 30 éven belül például az orvostudomány olyan fejlett szinten áll majd, hogy a legtöbb betegség gyógyítható, visszafordítható lesz. Lényegében nem is kell aggódni a nyugdíjas évek felől, hiszen ez esetben gyakorlatilag életünk végéig aktív tagjai lehetünk a társadalomnak. Ez jelentheti azt, hogy többet fogunk dolgozni, de azt is jelenti, hogy egyéb szabadidős tevékenységre, önmegvalósításra is jóval több idő lesz, köszönhetően az átlagéletkor, és az egészségesen eltöltött életkor növekedésének.

Ugyanakkor ez lecsapódhat egy spirálszerű jelenségben is, mert az egészségügy fejlődése jelentheti azt, hogy a táplálkozás, az egészséggel való tudatos törődés háttérbe szorul, gondolván, hogy bármit eszek, iszok, bármit teszek, majd úgyis lesz rá gyógymód, és meggyógyulok. De ez nem lehet a jelenség célja, mert a tudatosság, az odafigyelés mindig része kell, hogy maradjon a mindennapoknak. Sőt, megkockáztatom, még nagyobb hangsúlyt kellene kapni az egészséges ételeknek, élelmiszereknek, nagyobb hangsúlyt a sportnak, az egymásra való odafigyelésnek. Ezt pedig azért könnyű hittel leírni, mert a technológia mai szintje is lehetővé teszi mindezt.

Vannak aggasztó képek is. Tegyük fel, hogy testi értelemben sokkal “védettebbek” leszünk minden betegség ellen, azonban jelen állapotomban abban is teljesen biztos vagyok, hogy a lelki “leépülés” is velejárója a technológiai fejlődésnek. Mert eljöhet az a sötét korszak, hogy mi, otthonunkban egy kabinból irányítjuk saját avatarunkat a külvilágban. Ezzel pedig fizikailag elszeparáljuk magunkat a világtól. Még ha ez fikciónak is tűnik, a jelenség már ma is él. Mert a szociális hálóba ugorva éljük baráti, családi életünket, kiiktatva a személyes kontaktus legkisebb szikráját. Okostelefonunkat bújjuk, mások életét figyeljük, ahelyett, hogy a sajátunkat tennénk rendbe, napi szinten fogyasztjuk az érdektelen híreket, adatokat, de közben elfelejtjük azt, hogy milyen szép a természet, hogy milyen egy jót focizni, sétálni a barátokkal.


Nem képmutatás-e a részemről, hogy például az internet hátulütőit sorolom, miközben blogot írok? Úgy érzem nem, mert kezdettől nem az a célom, hogy 100-an, 100 000-en, 500 000-en olvassanak. A célom, hogy kiírjam magamból az általam vizsgált témát. Ha ezzel másoknak is segítek, gondolatokat indítok el, esetleg vitára adok okot, akkor ezt bátran vállalom. De nem kérem, hogy Like-oljatok, iratkozzatok fel, toborozzatok még több olvasót. Az internet egy kiváló eszköz, de ha illetéktelenek kezébe kerül, akkor fegyver válik belőle (a dolog fizikai és szellemi értelmében).

“A késsel is ölnek, pedig nem feltétlenül ezért találták fel, hanem mert mindenféle hasznos dologra is lehet használni. Az emberen múlik, hogy a találmányok jó vagy rossz oldalát hasznosítja.”

Csányi Vilmos

Be kell vallanom magamnak, hogy imádom a technológiát, imádom az innovációt. Szeretettel használom is őket, mert például jelen sorokat egy tableten írom, mert az okosórám jelzett, hogy ideje leírnom a mai bejegyzést, amihez épp vezetéknélküli billentyűzetet használok. Élni kell vele, használni kell. A lényeg: mértékletesség. Az alma is egészséges, de ha csak azt esszük minden nap, nem igazán jutunk előre. De ha tudatosan alkalmazzuk az előnyöket, és tudatosan felkészülünk a hátulütőkre, akkor semmi problémát nem jelent. Óriási lehetőségeket rejt a technológia, és a legtöbb újítás mindannyiunk javát szolgálja. Nagyon nehéz megmondani, hova tart, mi a helyes irány. Mert manapság is láthatóak a rossz utak. De szerencsére láthatóak a jók is. Sőt a nagyon jók. Itt élünk benne, kár is tagadni.

Kíváncsi is vagyok, és lelkes. Nagyon várom az újításokat, mert kihívásokkal, kalanddal teli egy okosház, egy okosautó, egy új oktatási rendszer, egy forradalmi munkakultúra, új kommunikációs utak.  A kíváncsiság mellett türelemre is szükség van, mert az új dolgok jönnek, csak esetleg többet kell rá várni. Lássuk meg benne a lehetőséget, és akkor biztosan nem fog semmi problémát okozni, nem válik ellenséggé. A technológia egy oroszlán, hatalmas sörénnyel, néha agresszív, ragadozó módon, de az ember, aki megalkotta, mégis képes megszelidíteni, és akarata szerint kordában tartani. Jó idomárokra tehát mindigis szükség lesz!

Tisztelettel:

Tom Newgie