Katona, tűzoltó, orvos, vadász, pilóta, tengerész, űrhajós, ügyvéd, rendőr… vagy csak egyszerűen felnőtt. Látszólag egyszerű a kérdés, ugyanakkor a válasz, sőt az oda vezető út talán mindennél nehezebb. Hogyan is tudhatná egy gyerek, hogy mi lesz 10-15 év múlva, mikor a mai munkaerőpiaci változások olyan szakképzettséget kívánnak, amik lehet, hogy 2 éve még nem is léteztek. Mindez számos izgalmas, és félelmetes dolgot tartogat. 

De nem erről szeretnék most írni, mert most, felnőtt fejjel számomra a “Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdés teljesen mást jelent, és ha bárki kérdezné, biztosan nem azt válaszolnám például, hogy közgazdász. A válaszom sokkal egyszerűbben hangzik, és bátran mondhatom jelen időben is, mert nem leszek, hanem vagyok. Boldog.


És merem állítani, hogy legbelül minden ember boldog szeretne lenni. A baj viszont az, hogy ez nem mindenkinek adatik meg, ráadásul nem jár alanyi jogom, sőt sokszor csak nehéz és küzdelmes munka árán érhető el. Hitem szerint a boldogság tanulható, és 1-2 extrém kivételtől eltekintve nagyon is rajtunk múlik, hogyan irányítjuk az életünket, és mit kezdünk az elénk kerülő lehetőségekkel és kihívásokkal. Fontos egy óriási tévhitet eloszlatnom, mert ma sokan azt hiszik, hogy a boldogságot akkor érhetjük el, ha sok pénzünk van. Mert a pénzből elutazhatunk, megvehetünk bármit. Korábban már írtam róla (Boldog szomorúság), de itt is hangsúlyozom, hogy mindez elmúlik. 

Klasszikus kérdés, hogy mit kezdenénk az életünkkel akkor, ha holnap kapnánk 5 milliárd forintot. És persze a legtöbben azt válaszolják rá, hogy természetesen indulnék a világ körüli útra. De ez 1 év, utána mi lenne? Akkor még egy útra. Ez már 2. De még mindig évtizedek vannak az életből. Erre a hipotetikus kérdésre mindenképp olyan választ kell keresni, ami életünk végéig boldoggá tesz minket. Mert a legtöbb ember biztosan nem azt csinálná, amit éppen ma csinál, 5 milliárd forint nélkül. De fontos elmerengeni, hogy mi lenne az, amit szívesen végeznénk nap, mint nap, hogyha a pénz nem számítana.

A boldogság nem a pénzzel jön, a siker sem hozza azt. Hiszem azt, hogy a reláció sokkal inkább fordított. Hogyha boldogok vagyunk, akkor sikeresek leszünk, és ha kellően kitartóak vagyunk, akkor pénz is társul mellé.

“Azt gondolom minden embernek híresnek és gazdagnak kellene lennie, csak hogy megtapasztalhassa, hogy nem mindenre válasz, megoldás a pénz és a hírnév.”

Jim Carrey

Számtalan boldogtalan gazdag él a Földön, számtalan boldog szegény, és persze vannak boldogtalan szegények, és boldog gazdagok is. A 4 halmazból sajnos a 2 boldog halmaz a legkisebb. Pedig minden ember boldog akar lenni, úgy, hogy nem tesz érte semmit. Tenni viszont kell érte, nem is keveset. De óriási élmény, amikor a befektetett energia napról napra bizonyítja magát, és többszörösen megtérül.

Nem véletlen az sem, hogy a pozitív pszichológia egyre nagyobb hangsúlyt kap ma a tudományban, számtalan kísérlet bizonyítja már a pozitív gondolat teremtő erejét. És ez úgy lelki, mint testi előnyökkel jár.  Azt hiszem, fontos az, hogy a boldogság kis, apró szikrákból épüljön fel, és ezek határozzák meg egy napunk átlagát. Ha reggel örülök a csodás napsütésnek, majd a frissítő sétának a munkahely felé, majd a reggeli beszélgetéseknek a munkatársakkal, a közösen töltött bohókás ebédidőnek, a dolgos délutánnak, annak, hogy van hova hazamenni, annak, hogy tudjuk, hogy valaki vár otthon, hogy valaki gondol ránk, hogy van kivel megbeszélni az élet apró és nagyobb dolgait, hogy nyugodt éjszakánt van, stb. Nem hiszem el, hogy ha valaki kissé odafigyel, nem tudja meglátni mindenben a jót. Nem állítom, hogy könnyű. Dehogy! De mindig az adott napon tudunk megküzdeni azért, hogy mindezt magunknak bebizonyítsuk.

Az emberrel rengeteg rossz dolog történik. De szerencsére a jó dolgok felül tudják írni a rosszakat, és ha szándékosan csak a jóra koncentrálunk, akkor az elménkben nem hagyunk teret a romboló gondolatoknak.

Igazán pesszimistáknak érdemes egy egészen egyszerű gyakorlattal kezdeni: éjjel, alvás előtt gondold át a napodat, és magadban sorolj fel 3 dolgot, ami nagyon jó volt azon a napon. Ha elsőre nem megy a 3, akkor bizony sokat kell változtatnod a gondolkodásodon, de ne add fel, ha csak 1 jut arra a napra, az is valamit. Ha kitartóan végzed a gyakorlatot, akkor könnyen eljuthatsz az optimisták szintjére, és észre fogod venni, hogy 5-10 is eszedbe jut, és szinte alig tudsz válogatni. Az agy irányítható, és ha a pozitív dolgok felé irányítjuk, ezekkel alszunk el. +1 gondolatnak pedig még egy apró mondat: “Reggel kipihenten, energikusan fogok felébredni.” Amikor erről a technikáról olvastam, bevallom, magam sem hittem abban, hogy ez működhet. Elsőre nem is ment, mert talán nem is hittem benne igazán. De folytattam, és pár nap után elkezdte kifejteni pozitív hatását. Azóta jóval korábban kelek, és valóban kipihent, és célokkal teli vagyok aznapra.

A boldogság tanulható, szánjuk hát rá az energiát, mert mindennél jobban megéri. Ez egy elit klub, hiszen rengeteg dolog az életben csak a boldogoknak jár. Nem állítom, hogy alkalmanként nem vagyok szomorú. Talán szükség is van rá néha, mert bizonyos történések feldolgozása így lehetséges csak igazán. De igyekszem minél boldogabb lenni, és igyekszem minél boldogabban hozzáállni az élet kihívásaihoz. Ma már azt vallom, hogy nincs is probléma, lehetőségek vannak. És az pedig teljesen rajtunk múlik, hogy mit kezdünk vele.

Tisztelettel:

Tom Newgie