Az elmúlt időszakban tapasztalható sivatagi forróság szinte már menetrend szerint érkezik a nyár kellős közepén. Nem ritka, hogy 40 fok közelébe szökik a kinti hőmérséklet. Persze jó érzés a légkondicionált irodában, lakásban ülni, de a hőséghez (is) kapcsolódóan mindenképp szeretnék beszélni a vízfogyasztásról, mert sokan elhanyagolják, nem figyelnek oda, pedig számtalan közérzeti probléma, sőt betegség is megelőzhető. Csupán kicsivel több odafigyelésre van szükség, amit a saját érdekünkben érdemes megtenni.

Az emberi test olyan, mint egy kert. Vajon a kert virágzik akkor, ha a földje száraz, és nem kap vizet? Biztos, hogy nem. Ne várjuk el, hogy minden szervünk megfelelően működjön, hogyha a testtömegünk kb. 60%-át kitevő vízháztartásra nem figyelünk oda.

Egyszerű a képlet:

  • kert + víz = virágzás
  • kert – víz = kiszáradás

A napi ajánlott vízfogyasztást általában a testtömeghez szokták viszonyítani. Ez pedig 4 dl / 10 kg. Elsőre soknak tűnhet, de különösen ilyen meleg időkben fontos betartani, sőt, még akár növelni is. Egy átlagos testalkat mellett tehát 2,5 – 3 l vizet (szándékosan nem folyadékot írtam, mert a kávé, a kóla, az egyéb üdítők ebbe nem tartoznak bele) ajánlott elfogyasztani, amit érdemes úgy felépíteni, hogy abból maximum 1 l legyen az ásványvíz. A maradék inkább tisztított víz, vagy csapvíz.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy legtöbbször, amikor éhesnek érezzük magunkat, akkor valójában szomjasak vagyunk. Bátran igyunk meg egy pohár vizet, és egy kis idő múlva, ha még mindig tart ez az érzet, akkor beszélhetünk valójában éhségről.

“Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!”

Petőfi Sándor

Érdemes még az evés és az ivás viszonyáról beszélni, ugyanis az emésztés szempontjából nem mindegy, mikor iszunk. Sajnos a hazai étkezési szokásokba beépült az étkezés alatti ivás. Ezzel az a probléma, hogy a gyomor vagy az ételt emészti, vagy a folyadékot építi be a szervezetbe. A kettő együtt nem megy. Mert, ha a lebontás és felszívódás nem tud megfelelően végbemenni, mert a gyomrunkban egy híg massza alakul ki, akkor kezdődik a gyomorégés, a puffadás, és ráadásul idő előtt újra éhesek leszünk.

Elsőre bizarrnak hangozhat, de főszabályként érdemes betartani, hogy étkezés előtt 30 percen belül már nem, és étkezés után 60 percen belül még nem fogyasztunk folyadékot.

Hogyan érdemes akkor felépíteni egy napi folyadékbevitelt?

  • Reggel: felkelés után egyből 2 pohár, szobahőmérsékletű víz (kb. 0,5 l)
  • Délelőtt: a reggeli+60 perc utáni és az ebéd-30 perc előtti 3,5 – 4 órás intervallumban (ha pl. 7 órakor reggeliztünk, akkor 8:00-tól 11:30-ig) további 3 pohár (kb. 0,75 l)
  • Ebéd után: az ebéd+60 perc utáni és a vacsora-30 perc előtti 4 – 5 órás intervallumban (ha pl. délben ebédeltünk, akkor 13:00-tól 18:00-ig) további 4 pohár (kb. 1 l)
  • Vacsora után: a vacsora+60 perc utáni időszakban további 1-2 pohár (kb. 0,5 l)

A fenti egy további ki nem mondott üzenetet is rejt magában. Ugyanis ez a napi háromszori étkezést tekinti ideálisnak, amibe nem fér bele a nassolás (evés/eszegetés két fő étkezés között). Hiszen ez esetben tarthatatlan is lenne a -30 / +60 szabály.

Érdemes ezt betartani, mert némi odafigyeléssel 1-2 hét alatt könnyen rutinná válik, és számos jótékony hatása van. Javul az emésztés, a közérzet, csökken az esetleges fejfájás gyakorisága, nyugodtabban alszunk, jobban beépülnek a tápanyagok a szervezetünkbe, így végeredményben – maradva az előbbi hasonlatnál – virágzó kertet nevelünk. Nem állítom, hogy 100%-ban betartható mindez, mert velem is előfordul, hogy pl. mozi közben a popcorn mellé iszom, vagy társaságban, evés után rögtön iszom egy “bambit” (a.k.a. sör). De ha legtöbbször törekszünk rá, akkor már sokat léptünk előre az egészségesebb életmód felé vezető úton.

Számos applikáció (minden mobilplatformra) is létezik a napi vízfogyasztás követésére, ajánlom azoknak, akik nagyon keveset, és rendszertelenül isznak. Mert úgy gondolom, hogy fontos a rendszer, és az odafigyelés.

Hallgassunk Petőfi tanácsára, és tiszteljük a vizet!

Tisztelettel:

Tom Newgie