Az ezer tó (és az ezer szőke árnyalat) országa lenyűgöző látványt nyújt az őszi pirosas, sárgás, néha vöröses falevelek közt. Borongós, kissé ködös, de néha verőfényes napsütésben úszik, ahol bármikor eleredhet egy kis eső. Ugyanakkor a szeptember végi időjárás 10-15 fok körül mozog, ami kiváló arra, hogy a tiszta levegőben feltöltődjön az ember, és pihentetően aludjon is.

Finnország lakossága fele a miénknek, az egy főre eső GDP tekintetében a 11. leggazdagabb ország. A borongósság ellenére az emberek kedvesek, és szerencsére kiválóan beszélnek angolul. Mert ember legyen a talpán, aki turistaként a finn nyelvvel próbál boldogulni. Ugyanakkor külsőre (az én tapasztalataim szerint) nyomába sem érnek a gyönyörű magyar lányoknak. Ezzel szemben arányaiban jóval több a szivárvány minden árnyalatában játszó festett haj, a piercing, vagy a tetoválás. Vagy mindhárom egyszerre.

Az átlagbér 3,000 EUR felett van, de annyival nem drágább az élelmiszer, az étel vagy a szórakozás, mint hazánkban. A lakhatással kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de az kívülről látszik, hogy modern, ízléses épületek lepik el a nagyvárosokat. Az autóik maiak, modernek, ami számomra viszont meglepő volt, az az elektromos autók aránya. Elmaradt ugyanis a várakozásaimtól. Gyenge sörnél “ütősebb” alkoholt nem árulnak élelmiszerboltban, információim szerint társadalmi szinten megvetik a részegséget. Sok helyen kihagyják a nulladik emeletet, főként 1-től indul. Nem tudom, hogy ez babona-e, de elsőre szokatlan. Külön kiemelendő még az, hogy bababarát az ország, ami akár a vonatokon megtalálható játszószobákban is megmutatkozik.

Óriási öröm volt, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az egészségre, és vegánként számomra is akadt a legtöbb helyen választék, nem csak párolt zöldség rizzsel. Furcsa, de édes eper terem az országban, büszkén árulják, mert az a sajátjuk. Az újrahasznosításra is nagy hangsúlyt fektetnek, különösképp díjazzák a boltba visszavitt műanyag (pl. 0,2 EUR/0,5 liter) vagy fém dobozok visszaváltását.

Mit tanulhatunk tőlük? Stresszmentesebb, nyugodtabb életszemléletet mindenképp. Kívülről úgy látszik, hogy nem megy a magánélet rovására a munka, a hétvége pedig a családé. Kirándulni, sportolni, utazni hatalmas az ország (három Magyarország), kimeríthetetlen élménnyel. Az utcák hétköznap kevéssé zsúfoltak, de péntektől hirtelen megtelnek, és elindul a szórakozási hullám, így a bárok csordultig telnek egészen vasárnapig.

“Nemcsak az a fontos, hogyan magyarázod a világot, hanem az is, hogy mit teszel érte.” Csontos Márta

Érdemes megtapasztalni az északi kultúra ezen szeletét, mert Európa délebbi részeiről nehéz elképzelni azt a varázslatos világot, ami ott fogad minket. Akár fapados repülőjárattal is eljuthatunk oda 2,5 óra alatt. Biztos vagyok benne, hogy télen is hangulatos az ország, de abban is biztos vagyok, hogy nagyon (néha zord) hideg van.

Ugyanakkor ezen sorokat írva felmerült bennem, hogy biztosan jól láttam mindazt, amit az előbb leírtam? Nem lehet, hogy bármelyik hely, ország megismeréséhez hetek, hónapok, évek kellenek? Hiszen egy olyan erős szűrőn keresztül figyeltem az ismeretlen világot, amit úgy neveznek: turista. Elképzelhető. Mindenesetre azért legtöbbször mégis sok igazság van az első megfigyelésekben, így talán mégsem mutat torz képet. Utamról készítettem egy rövid videót is: Tom Newgie – Finland

Az mindenesetre biztos, hogy északot látni kell, mielőtt jön a tél.

Tisztelettel:

Tom Newgie