A cím ellenére minden bizonnyal elolvasod ezt a mondatomat is, és vélhetően a következőket is. Érdemes, mert szeretném kicsit kiemelni, hogy mennyire befolyásolhatóak vagyunk. Ugyanakkor, ha kicsit tudatosan odafigyelünk, akkor kivédhetünk számos olyan csapdát, amibe amúgy belesétálnánk.

Klasszikus példa, amikor arra kérnek minket, hogy ne gondoljunk a rózsaszín elefántra. Természetesen ilyenkor egyből arra gondolunk. Hasonló okból választottam a bejegyzés címét is, mert biztos voltam benne, hogy győz a kíváncsiság, győz a befolyásolás. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen eredendően ilyen az emberi természet. A baj akkor van, ha nem vértezzük fel magunkat olyan védelmi mechanizmusokkal, amelyek segítenek kivédeni a mindennap minket ért támadásokat.

Mire gondolok? A média, a bármilyen terméket árusító cég, a bank, a TV shop, az ügynök olyan szavaira, mondataira, amelyek hosszas pszichológiai kutatások után kerülnek megfogalmazásra abból a célból, hogy minél könnyebben meggyőzzenek minket. És mivel a tárház, az eszközkészlet folyamatosan növekszik, ezért egyre kifinomultabb módszerek által válunk végül a saját meggyőződésünk ellenére áldozattá. Hiszen ma már dollármilliárdokban mérhető az, amit olyan kísérletekre költenek, amelyek azt vizsgálják, hogy mit veszünk észre egy csomagoláson, hova nézünk a plakáton, vagy mi alapján köteleződünk el egy márka iránt.

Például történt egy kísérlet, amelyben kertesházak lakóit kérték meg, hogy házuk kertjébe had tegyenek egy óriásplakátot, ezzel a szöveggel: Vezess óvatosan. A legtöbben elutasították. Ugyanakkor egy másik csoport, akiket csak arra kértek, hogy autójukra tegyenek ki egy matricát ilyen szöveggel, ők már bátran megtették. Sőt, amikor később őket kérték arra, hogy az óriásplakátot had helyezzék el a kertjükben, akkor nagy arányban hozzájárultak. Mi történt? Kissé átprogramozták a körülményeket, és máris elérték azt, ami az eredeti céljuk volt.

Befolyásolás történt? Persze! Úgy, hogy közben elköteleződést építettek ki a tudatunkban. Naívak vagyunk, ha azt hisszük, hogy mindezt nem használja a fogyasztói társadalom. Alapvetően nincs is ezzel semmi gond, hiszen számos olyan termék, szolgáltatás van, ami valóban jobbá, tartalmasabbá teszi a mindennapokat. Viszont amikor a célszámok, az ügynöki bónuszok hálójába kerülünk, akkor lesz tele a padlás a luxus porszívóval, a késkészlettel, a hagymaaprítóval, a bedőlni készülő csúcsbefektető portfóliójával.

“Csak ebben a pillanatban vagyunk képesek kezelni és befolyásolni azt, ami utána következik. Amit ebben a pillanatban teszünk, az meghatározza, mi történik utána.” Anna Black

A tanácsom tehát az, hogy ne dőlj be az első szóra, mindig tájékozódj azelőtt, mielőtt meghozod a döntést. Keress alternatív megoldást, és keresgélj az interneten, mert egy termék rossz híre ott nem bújhat el. Így pedig elkerülhető a piramisjáték, a nem várt kezelési költség, vagy a sehol sem érvényesíthető termékgarancia. Mindig legyen benned némi gyanakvás, mert abban biztos lehetsz, hogy nincs olyan profitorientált vállakozás, amelyik csak a te javadat szolgálná, függetlenül a saját hasznától. Hangsúlyozom megint, ez nem baj, mert az innováció, a fogyasztó minél magasabb szintű kiszolgálása, és az ezt körbevevő versenyen mi, fogyasztók csak nyerhetünk. De ez még nem fedi el azt a tényt, hogy befolyásolással olyan vásárlásokba ugrunk bele, amelyekre semmi szükségünk.

Az üzenetem tehát az állandó tudatosság. Ezt pedig a legkönnyebben úgy érheted el, hogy egy pillanatra beleképzeled magad a másik fél helyébe. Vajon miért akarja eladni nekem a termékét? Ha a világ jobbátételének szent meggyőződésén kívüli indokot találsz, akkor a fent leírtak után már pontosan tudod, mi történik. Apropó, kevesebb, mint 100 nap van Karácsonyig, ilyenkor a csapdák száma is megszaporodik! Légy éber!

Tisztelettel:

Tom Newgie