Most, ezekben az esős napokban kimondottan aktuálissá vált az, amit ezzel a bejegyzésemmel mondani szeretnék. Már régen megfigyeltem a következő jelenségeket, talán most jött el az idő arra, hogy mindezt leírjam. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy annak ellenére, hogy a legtöbben igazat adnak majd az állításaimnak, kissé magukra is ismernek, ami zavaró lesz számukra. Elnézést kérek, ha túl provokatív leszek, ugyanakkor a változáshoz, változtatáshoz mindig szükséges egy erős elhatározás, amiben talán segíthet a provokáció.

Egy egészen egyszerű, kissé jelképes analógiára szeretném felfűzni gondolataim láncolatát. Legtöbben nem szeretjük az esőt. És valószínűleg finoman fogalmaztam. Nem szeretjük az esőt, de mégis elvárjuk, hogy az erdők, ahol szívesen kirándulunk mindig zöldelljenek, a virágok, amiket a kertünkbe ültetünk mindig virágozzanak, a poros utcák, amelyeken naponta járunk tiszták legyenek, a fű, amelyen sűrűn piknikezünk friss legyen. Folytathatnám a sort, a lényeg, hogy pontosan azt a feltételt utasítjuk el, ami lehetővé teszi mindazt, amit szeretünk. Eső nélkül hogyan lehetne élet?

Mindennapi példákra átültetve a kérdést egy mondatban összefoglalható az a jelenség, amely hosszú távon nagyon veszélyes következményekkel, és erőteljes szemléletváltással fog járni: a ma embere a minimális (közel 0) erőfeszítés mellett a maximális hasznot szeretné elérni. Instant megoldásokat vár, úgy, hogy ez részéről ne járjon energiabefektetéssel. A rossz hírem az, hogy ilyen nincs. Van jó hírem is, de ezt később. Olyan fogyókúrára vágyunk, amitől holnap lapos hasunk lesz, olyan munkára vágyunk, amitől holnap gazdagok leszünk, olyan tudásra vágyunk, amitől holnap professzorok leszünk, olyan barátokra vágyunk, akikért nem kell tenni semmit, és olyan életre vágyunk, ami magától hozza a szépet, jót. Pedig boldognak lenni sokkal nehezebb, mint boldogtalannak, viszont jobban megéri.

Nehezíti a jelenséget mindaz, hogy sokkal “többet” (látszólag legalábbis) tudunk a másikról a közösségi oldalak révén. Ugyanakkor nem tudjuk, hogy a kiposztolt új autó, új lakás, nyaralás mögött mennyi munka, áldozat van. Azt látjuk, hogy egy olimpikon mennyi pénzt kap egy első helyezésért, de azt nem vesszük számításba, hogy ő gyerekkora óta hajnalban kel, és heti 6 edzésen vesz részt. Így is cserélnénk velük? Az irigység népbetegség, és aláássa az emberi kapcsolatokat. Mi az, hogy ő megint síel, biztosan áfacsaló. Nem lehet, hogy csak heti 100 órát dolgozik? A jéghegy csúcsát látjuk csak, és ez alapján ítéljük meg a másikat. És ráadásul mindez nekünk is kell, de most, azonnal. A rossz hírem az, hogy ilyen nincs.

A jó hírem az, hogy kitartó munkával mi is elérhetjük a céljainkat, csak fogadjuk el, hogy a folyamat hosszú, sokszor fáradtságos. De megéri. Nem jó érzés úgy elaludni, hogy sok heti edzés után lapos a has? Nem jobb érzés napi 20 perccel többet képezni magunkat, hogy előléptetésünkre szakmailag készen álljunk? Nem jobb érdeklődni a barátok felől ahelyett, hogy várjuk, mikor keresnek fel minket? Nem jobb olyan életet élni, amiben magunkra lehetünk büszkék az elért sikerekért, boldogságért?

Segítek: de.

“Ha szivárványt akarsz látni, el kell viselned az esőt” Dolly Parton

Nem szeretjük az esőt, amivel azt mondjuk ki magunkról, hogy mi sem szeretünk erőfeszítést tenni bármi olyanért, ami jó, hasznos. Igen, van akinek megadatik erőfeszítés nélkül, de nagyon kevesen vannak így. Mások is csak a jéghegy csúcsát látják a mi munkánkból, de ne zavarjon, hogy a többi “csak” bennünk látható. Motiváljuk magunkat, a közvetlen környezet is biztosan elismer, és akkor talán örülni fogunk az esős napoknak is, hiszen tudni fogjuk, hogy mindez szükséges.

Tisztelettel:

Tom Newgie