Több bejegyzésben is hangsúlyoztam már, hogy egy kiemelkedően fontos ember mindig van az életünkben. Saját magunk. Ebben nincsen semmi önzés, semmi nagyképűség. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem fontos a család, a barátok, bármilyen emberi kapcsolat. De vallom azt, hogy minden jó kapcsolat kiindulópontja a saját magunkkal való kiváló, békés kapcsolat.

Hiszen hogyan tudnánk jó párkapcsolatban élni, ha saját céljainkkal, érzéseinkkel, motivációnkkal nem vagyunk tisztában? Hogyan ápoljuk a baráti viszonyainkat, ha belül bizonytalanok vagyunk? Hogyan legyen biztos szerepünk a családunkban, hogyha azzal nem vagyunk tisztában, hogy nekünk mi a szerepünk mindebben?

Ebben semmi emberfeletti, vagy túlpszichologizált (igen, csúnya szó, most találtam ki) nincsen. A képlet egészen egyszerű. Szánj időt magadra annak érdekében, hogy a fenti kérdések fel se merüljenek, vagy ha mégis, határozott, tudatos megoldással tudj előállni. Ez is, mint sok más – amit szintén több bejegyzésben hangsúlyoztam már – egy hosszú, és néha nehéz folyamat eredménye. Sőt, olyannyira hosszú a folyamat, hogy sosem mondhatjuk azt hátradőlve, hogy: végeztem. Hiszen változik a környezetünk, változik a saját gondolkodásunk, változnak a körülményeink. Így mindig, állandó alkalmazkodási “kényszerben” vagyunk. De ez pozitív, mert mindig abba az irányba mutat, hogy fontos az, amit több szakember úgy hív: énidő.

És ismét hangsúlyoznám, hogy nem önzés, vagy hanyagság eredménye az, hogy igényünk van arra, hogy időközönként csak saját magunkkal töltsünk időt. Ebben az időben azt tehetjük, amit szeretnénk. Ilyenkor szükséges, hogy az agyunk kiakpcsoljon, és ne dolgozzon semmi egyéb körülmény értelmezésén. Ilyenkor nem fontos, hogy éppen rosszalkodik-e a gyerek, hova szökött a kutya, mit csinál a párom, vagy épp hol vannak a barátaim. Ha úgy tetszik, ez egy olyan alkalom, amikor behúzzuk a kéziféket, és egy burkot képzünk magunk köré, elvonatkoztatunk a külvilágtól, és csak magunkra figyelünk. Pontosabban saját igényeinket tartjuk a szemünk előtt. Kizárólag. Ha kedved van, menj el moziba, ha kedved van, hétvégén maradj tovább pizsamában reggel, ha kedved van, olvasd a kedvenc könyved a kanapén egy forró teával.

Fontos, hogy az igény belülről érkezzen, és neked kell érezned, hogy mire vágysz. És fontos az is, hogy mindez egyedül történik. Az énidő rólam szól, értem van. A célja, hogy közelebb kerüljek magamhoz, és jobban megértsem, és elfogadjam a külvilágot. Hiszen rajtam kívül minden és mindenki külvilágnak tekinthető, a szó legpozitívabb értelmében. Az időtartam változó lehet, de érdemes heti 1-2 órával elkezdeni. Ha hetente ennyi időt sem tudsz magadra szánni, akkor nagyon nagy baj van, és azt jelzi, hogy hőlégballonod olyan lufikkal repül, amik hamarosan kipukkadnak. Lehet, hogy egyesével, de lehet, hogy egyszerre.

“A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.” Kínai közmondás

Egy magát nem ismerő ember hogyan lesz jó szülő, hogyan lesz jó pár, hogyan lesz jó vezető, hogyan lesz jó beosztott, hogyan lesz motivált? Egy ideig lehet, hogy enélkül is működik, de amint a megszokottól eltérő dolog történik, akkor van szükség az ilyen fajta “edzettségre”. Próbáld csak ki egyetlen órára, hogy például a zord időt enyhítendő beülsz egy forró kád vízbe egyedül, és halk zene mellett csak arra figyelsz, hogy mit mondanak a saját gondolataid magadnak. Hidd el, hogy a tudatalattid jelzi, hogy mik az igényeid. Persze nem egy három hónapos világkörüli út a megoldás. Ne az ilyen jellegű igényeidet halászd ki ebből, inkább a saját önismereted fejlesztésére irányulókat. Például kevesebbet szeretnél aggódni, több kreativitást szeretnél vinni a mindennapjaidba, több célt szeretnél megfogalmazni magadnak. Ezekre van megoldás, de fogadd el, hogy az út a saját magad által lerakott kövekkel épül.

Szerencsére én tapasztalatból biztosíthatlak arról, hogy az építkezés minden perce nehéz, és csodálatos. Én pontosan ezért szeretem. Az énidő fontos, mert fontos vagy, fontos vagyok!

Tisztelettel:

Tom Newgie