Megítélünk, elítélünk másokat pusztán az alapján, amit látunk, hallunk. Pedig biztosan információ hiányában vagyunk, de valamiért felhatalmazzuk magunkat azzal a joggal, hogy mi mégis megtegyük. Egyrészt a külvilágról alkotott elképzelésünket mozaikok alapján vetítjük ki teljes képpé, másrészt besegít az agyunk számtalan automatikus védelmi mechanizmusa, amik pontosan azért léteznek, hogy az ilyen helyzeteket feldolgozzák. Okos kis “szerkezet” ez, de ismerni kell a használati útmutatót is, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.

Az agy kipótlásait vizsgálandó érdekes például az a kísérlet, amikor egy képen egy tál eper látható, de más színben. Ugyanis a tál szürke színű, az eper pedig zöld. Ugyanakkor a képet megnézve agyunk automatikusan pirossá teszi az epret. Vagy ott van például a placebo hatás. Fáj a fejünk, és bevesszük a fájdalomcsillapítót. Mondjuk, hogy 20 perc szükséges egy átlag ember számára, hogy a gyógyszer hasson, ugyanakkor mi már a bevételt követő pár percen belül érezzük a javulást. Mindkét előbbi példa azt mutatja, hogy az agy mennyire “átver” minket. Persze mindezt a jó ügyért teszi, és a mindennapokban – ha jól működik – észre sem vesszük.

Én most egy olyan technikát szeretnék ajánlani, ami számos helyzetben alkalmazható, és tudatosan átalakítja a gondolkodásunkat, annak érdekében, hogy ne hagyjuk magunkat “átverni” minden helyzetben. Példáimat a mindennapi élet átlagemberének szürke, unalmas – bár senki ne érezne így – hétköznapjaiból merítem, de a technika használata szinte minden élethelyzetben ajánlatos. Hasznos alkalmazottnak, vezetőnek, gyalogosnak, autósnak, gyermeknek, felnőttnek, mindenkinek, szinte mindenhol.

A jó hír, hogy egyetlen mondattal leírható, a kevésbé jó hír, hogy nagyon tudatos odafigyelés szükséges ahhoz, hogy napi szinten be is tartsuk. Ugyanakkor, ha már régóta olvasol, akkor az azt jelenti, hogy neked biztosan könnyen fog menni, mert különösen fogékony, elhivatott vagy a téma iránt. A lényeg, hogy a döntések, véleménnyilvánítások, kiborulások, káromkodások, szabálytalan előzések – és még sorolhatnám – előtt képzeld bele magad a másik helyébe. Vajon miért mondta, tette azt, amit? Mi lehet a háttérben?

Ha csak a saját szemszögünkből vizsgáljuk, akkor egy jókedvű napon eszünkbe sem jut, hogy a buszsofőr mondjuk éppen aznap veszítette el az édesanyját, és ezért nem tudott odafigyelni arra, hogy elhaladva mellettem lefröcskölt. Tudom, radikális a példa, ugyanakkor a mindennapi élet tele van számtalan eltérítő történéssel, ami sokszor kizökkent minket. Honnan tudjuk például, hogy a városban mellettünk 100-al elszáguldó autó nem épp egy kismamát visz a kórházba? Ehelyett hosszasan ledudáljuk, és használva a nemzetközi jelzést karunkat lengetjük felé. Mert ugyebár mindenkinek a saját baja a legnagyobb.

“Képzeld magad mindig a másik helyébe. Ha szűkösen érzed magad a bőrében, valószínűleg neki is szűk. A legboldogabb embereknek nem szükségszerűen van mindenből a legjobb: csak mindenből a legjobbat hozzák ki, amivel életük során találkoznak.” Paulo Coelho

Nem szeretném túlmagyarázni a jelenséget, biztosan érthető. Én régóta alkalmazom a technikát, és ilyenkor nekem például mindig a kórházba száguldó kismama jut eszembe. Így egy-egy feszültebb helyzetben segít nyugodtnak, racionálisnak maradni. És tisztábban tudunk mérlegelni, hiszen csak el kell képzelni, hogy mi hogy éreznénk magunkat, ha nekünk mondanák ugyanazt, mint amit mi mondani készülünk. Szerintem azonnal más megvilágításba helyez minden szituációt.

És talán boldogabban, kiegyensúlyozottabban kerülünk ki minden minket ért szituációból. A bejegyzés írásának hangulatában elkészítettem egy feldolgozást is, a szöveg szerint, ha elengedjük a görcsös akarást, boldogabbak leszünk: Tom Newgie – Happier cover. És zenélni egyébként is jó. Induljon úgy a hétfő, hogy már a reggeli forgalomban megpróbálod alkalmazni a fent leírtakat.

Tisztelettel:

Tom Newgie