Nem, nem Móricz Zsigmond regényéről lesz szó, csak azért kapta ezt a címet a bejegyzés, hogy több milliárd kattintást érhessek el vele. Avagy csak kapcsolódik ahhoz a témához, amit mostanában figyeltem meg, és úgy gondolom, hogy érdemes kihangsúlyozni mindezt.

Az internet, telekommunikáció terjedésével az elmúlt 20 évben mindenki szakértő lett minden témakörben. Diagnosztizáljuk magunkat a fórumok leírásai alapján, megszereljük az elromlott mosógépet videós tutorial segítségével, megtanulunk főzni podcastok alapján, és egy 100 oldalas ingyen pdf fájl segítségével megtudhatjuk a siker és a gazdagság titkát is. Legalábbis azt hisszük. Ugyanakkor óriási zaj van ebben a térben, és egyik napról a másikra irányzatok jönnek, majd leáldoznak. Legyen szó az egészségről, a fogyókúráról, a sikerről, óriási adathalmaz áll rendelkezésünkre, ugyanakkor számtalan nézet, ellennézet verseng az olvasók, reklámbevételt generáló kattintók kegyeiért.

Mindig jönnek újabb kutatások, amelyek romba döntik az előző – addig tökéletesnek hitt -nézetrendszert. Ezt bárki megfigyelheti. Ugyanakkor találtam egy fontos pillért, amibe akármennyire is ásom bele magam, egységes álláspontokat, és egyre csak összeálló mozaikdarabokat találok. Szerencsére.

Nézetem szerint az egészséges emberi természettel együtt jár az állandó fejlődni vágyás, a jóság – nem csak vallási értelemben – elérésének szándéka. Hiszen törekszünk arra, hogy jobban megértsük a körülöttünk zajló érzelmi és értelmi eseményeket, igyekszünk minél jobban elfogadni a másikat, és próbálunk jó emberek lenni. Magam is ezen az úton haladok nap, mint nap, és tudatosan elkezdtem böngészni az ezzel foglalkozó szakirodalmat. Az egymásnak néha ellentmondó pszichológiai, társadalomtudományi és egyéb kutatások helyett azonban ebben a konkrét témakörben azt vettem észre, hogy a különböző információk egy nagy egésszé állnak össze. Ez pedig azt jelenti, hogy érdemes vele foglalkozni, mert biztosan fejlődik ezáltal az emberi jellem.

“Az ész, az egyformán lehet az isten adománya s az ördög ajándéka. Az a kérdés, mi lakik a szívben, s nem az, hogy mi az agyban. Romlott szívvel a legeszesebb ember sem fog az emberiségre áldásos cselekedeteket elkövetni, jó és nemes lélekkel azonban a legkorlátoltabb ember is hasznos tagjává lesz a társadalomnak.” Móricz Zsigmond

Nem szeretnék most itt tippeket, könyvcímeket adni, hogy mik azok, amiktől az ember jó, jobb lesz, hiszen természetesen mindenki a saját szemüvegén keresztül nézi a világot, és egy adott állításnak a megvalósítási módja nagyban eltérhet. Ugyanakkor szinte univerzális szabályokra bukkantam, amik egymást erősítve segítik a jellemében fejlődőt, és felkészítik arra, hogyan alkalmazza ezeket a mindennapokban. Mindennapok alatt pedig értem a verejtékesen megszerzett profitért folytatott harcteret, a politika színterét, a művészetet, és az élet minden egyéb aspektusát is. Mert az emberi jóság nem szakterülethez kötött, hanem minden ember és ember közötti interakcióban bújik meg.

Talán érdemes azért kiemelni azt, hogy nagyon hiszek abban, hogy ezek a mozaikok összeállnak egy nagy egésszé, ezért minden újabb elolvasott mondatot, megtanult gondolatot, megnézett videót már olyan szemmel vizsgálok, hogy hogyan illeszkedhetne bele a mindennapi életem millió darabos kirakójába. És óriási megelégedésemre mindenben találok olyat, amit hasznosítani tudok később.

Furcsa, de az előbbi mondatom leírásának pillanatában vágott belém a felismerés, hogy ez lehet a pozitív gondolkodás bennem való fejlődésének egyik mérföldköve. Hiszen azt mondják, hogy a dolgok 10%-a (ezen nem tudunk változtatni) a történés maga, 90% (ezen tudunk változtatni) pedig az, ahogyan arra reagálunk.

Kedves Olvasó, engedd meg tehát, hogy egy pillanatra magamnak adjak megerősítő visszacsatolást, és tudatosítsam magamban, hogy egyre nagyobb rutinnal veszem át az irányítást a fennmaradó 90% felett. Hidd el nekem, hogy ez csodálatos érzés, és sokkal több lehetőséget nyit meg, mint amire elsőre gondolnánk. Válaszd tehát a pozitív gondolkodást, és légy jó mindhalálig!

Tisztelettel:

Tom Newgie