2017. januárjának első napján megfogalmaztam 10 célt az évre vonatkozóan. Magánéleti és munkahelyi mérföldkövek is voltak a listában, és most, hogy végéhez közeledik az év, eljött az idő arra, hogy mindezt megvizsgáljam, átgondoljam, és adott esetben kipipáljam. Persze a bejegyzés címe már elárulhatja, hogy milyen arányban teljesültek ezek, ugyanakkor mégis úgy gondolom, hogy érdemes picit elmélkedni róla. Nem is a célokról egyesével, mert azokat nem szeretném elárulni (habár 1-1 célt korábban mégis közöltem bejegyzéseimben, amikor elértem őket), hanem arról, hogy mire is volt jó ez az egész, és miért fogom folytatni mindezt jövőre is.

Először is nagyon büszke vagyok az elért eredményre, mert fontos az elején leszögezni, hogy nem egyszerű célokat fogalmaztam meg. De azért szempont volt az, hogy elérhetőek, reálisak legyenek. Mindegyik olyan volt, hogy maguktól nem teljesültek volna, azaz mindegyikért kellett tennem év közben. Legtöbbért nem is keveset.

Ez mégis azért volt nagyon hasznos, mert már az év elején elképzeltem, vizualizáltam, és a tudatalattimban elraktároztam azt az utat, amit elképzeltem magamnak. Sőt, azáltal, hogy elképzeltem, sokkal valódibbnak, elérhetőbbnek éreztem, mint előtte. A vállalatok is előre terveznek, elképzelnek egy irányt maguknak, amelyen szerintük haladni fognak az elkövetkező pénzügyi évben. Persze a tervek nem érnek semmit, ha a valóság teljesen máshova esik ettől. És a tervezés nem azt jelenti, hogy a végsőkig ragaszkodni kell ahhoz bármi áron, mert jöhetnek váratlan események, amik felülírják a várakozásokat. Úgy vélem, hogy az üzleti életben, és főként a versenyszférában 1 év alatt is óriási változások mehetnek végbe. De a tervezéssel mégis kicsit jobban fel lehet készülni a kockázatokra. Úgy a saját céljaim esetében is, hiszen természetesen voltak nem várt események, eltérítő erők, amikkel azonban meg tudtam küzdeni, hiszen mindvégig ott voltak előttem a motiváló céljaim, eltárolva a mobilom jegyzetében, amelyet akár heti rendszerességgel is megnéztem, és vizualizáltam újra és újra.

“Az élet olyan, mint egy távolsági repülőjárat. Először el kell döntened, hova szeretnél menni, fel kell szállnod a megfelelő gépre, majd felemelkedve elindulni a célod felé.” Brian Tracy

Sok lendületet tud adni az, amikor eléri az ember a kitűzött célt, és év közben magam is büszkén pipáltam ki őket. Voltak olyanok, amelyeket már tavasszal elértem, és volt, amelyiket épp csak nem sokkal ezen bejegyzés megszületése előtt.

Azért választottam 10 célt, mert azt még fejben tudja tartani az ember, követhető, és átlátható. Ha sokkal több lett volna, akkor akár elveszhettem volna bennük, és kapkodva, pánikszerűen csaponghattam volna egyik és másik között. Jó, eltúloztam, de biztosan több olyan cél lett volna, amit nem tudtam volna elérni. Érdemes jól ráérezni arra az egyensúlyra, ami az elérhetőséget kellően nehézzé teszi, de mégis utat enged a sikerélménynek azzal, hogy mind reális. Ha alig értem volna el pár célt, az biztosan azt jelentené, hogy túlvállaltam magam. És bevallom nem is lettem volna annyira motivált, hogy folytassam jövőre is. Ugyanakkor biztosan nem lettem volna csalódott, ha maradt volna 1-2 el nem ért célom, tudomásul vettem volna, hogy folytatnom kell tovább jövőre, és több energiát szükséges fektetnem az elérésébe.

Fontos még az is, hogy az olyan célok, amelyek egy tevékenységhez, szokáshoz kapcsolódnak, nem fognak véget érni azzal, hogy kipipáltam őket. Hiszen például egy adott területen megcélzott fejlődés biztosan folytatódik. Magamban mindezt úgy konstatálom, hogy mivel egy éven át “cipeltem” a célt, és az annak elérésére irányuló tetteimet, ezért annyira beépült a mindennapokba, hogy szokássá vált, így nem kell külön, új célt meghatározni rá, halad a dolog “automatikusan”.

A 100%-os arány ellenére természetesen nem dőlök hátra, az év hátralevő részében már biztosan elkezdek gondolkodni az új céljaimon, és 2018 első napjaiban biztosan megint felírom ezeket. Tudom azt, hogy izgalmas, változatos évnek nézünk majd elébe, aminek én már egy elképzelt, vizualizált képpel indulok neki. Persze addig még sok kellemes pillanatot rejt az idei december, így nem is szaladok annyira előre, inkább büszkén, és motiváltan kortyolom forró teámat.

Én csak ajánlani tudom, hogy vágj bele te is jövőre, mert nagyon jó érzés, amikor a terveid, céljaid valóra válnak. Ehhez sok kitartást és energiát kívánok!

Tisztelettel:

Tom Newgie