Havasi Balázs évek óta decemberben teltházas szuperprodukcióval örvendezteti meg a klasszikus és modern zene összefonódását kedvelő, zenei ínyencségre vágyó közönséget. Idén sem volt ez tehát másképp, a teltházból azonban hármat is kivívott magának e hónap második hétvégéjén, így közel 36,000 fős – egy magyar városnyi ember – közönség előtt mutatta be a részben korábbi, nagyobb részben pedig új dallamokból álló repertoárját.

Látványban és hallványban nem volt hiány, mint ahogy hazai és külföldi hírességekben sem, akik tovább emelték az önmagában is színvonalas műsor energiaszintjét. Így például Ronan Keating többek között hazai zenészek kíséretében adta elő híres számát: When you say nothing at all. Ő egyébként egy Havasival való közös próba során nyilatkozta azt, amivel teljesen azonosulni tudok. Ugyanis elmondta, hogy az üzleti életben az ember megtanulja ki a jó, ki a rossz. Ez stratégiai, szinte túlélési kérdés. A zenében viszont egymásra hangolódva egy csodás gondolatdallam indul el, nem törődve adott pillanatban semmivel, senkivel. És így volt ez közöttük is, amikor életükben először találkozva percek alatt létrejött az örömzene.

A zene határtalan, kortalan, üzente számomra a 2 órás showműsor. Megtudhattuk továbbá, hogy honnan szerez inspirációt Havasi. Nem meglepő módon Hans Zimmer zenei munkássága is hatással volt rá, úgy, mint az őszi Balaton, vagy éppen a Sound Fesztivál.

Táncos, színész, beat-box “mester”, rockzenész, népzenész, gyermekkórus (Deák Kristóf – Mindenki c. Oscar-díjas filmjének szereplői). Ők mindannyian egy vénából pulzáltak, többször is megteremtve a katarktikus dallamvilág oázisát.

A 6 kamionból álló koncertturné budapesti állomása méltó befejezése volt az elmúlt hónapok zenei munkásságának, amelyen több, mint 500 fő dolgozik a mai napig.

Havasi képviseli azt, amit sokszor társadalmi szinten elutasítunk. Ő ugyanis hiszi, bizonyítja, hogy magyarként is lehet világhírű és sikeres az, aki kellő alázattal és kreativitással végzi hivatását nap, mint nap. És London, Sydney után jövőre elindul, hogy meghódítsa Las Vegas színpadait, ahol 100 magyar zenésszel bizonyíthatja, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a világ élvonalában van.

“Lehet, hogy különbözőek vagyunk, de a lelkünk mélyén ugyanazt a nyelvet beszéljük.” Havasi Balázs

Az előadás tehát méltán bizonyítékul szolgál annak, hogy megfér a klasszikus és a modern, sőt, olyan egyedi kombinációt tud alkotni, amely fület gyönyörködtető.

Engedtessék meg a kissé szentimentális befejezés: két dolog biztosan közös Havasiban és bennem. Mindketten láttunk már zongorát közelről, habár más pályán, de mindketten erős vízióval haladunk arra, amerre az utunk kanyarog.

Balázs, ha ezt olvasod, gratulálok, és további sok sikert kívánok!

Tisztelettel:

Tom Newgie