Nem!

Csupán 15,000 km-rel közelebb, Ausztriában jártam, egy hófödte kis falucskában, ahol kissé elszakadva a rohanó város zajától kiválóan lehet síelni. Nem számít kimondottan olcsó kikapcsolódási formának, azonban olyan sajátos hangulata, látványa van, amelyet ritkán tapasztal az ember.

A városi szmogból kiszakadva a pályákon garantáltan friss a levegő, sőt, 2,000 m felett kijelenthető, hogy legtöbbször ott még a madár sem jár. A felvonón ülve nyugtatja a fület a végtelen csend zaja, a napfényben csillogó, vagy éppen a szélben hordott hó látványa pedig a szemet gyönyörködteti.

Sűrűn előfordulnak tehát a végletek, mert a didergő hideg, és a ragyogó, izzasztó napsütés skáláján mozog az időjárás. Teszi mindezt akár egyik percről a másikra. Az azonban biztos, hogy aki nem kellően elővigyázatos, könnyen leégheg, a hó ugyanis kiválóan visszaveri a napsugarakat az arcunkra.

Sokan túlságosan veszélyes sportnak tartják, nem ritka a 100 km/h-s sebesség sem (ennyi a személyes rekordom is), de az íratlan szabályok betartásával alapvetően nem veszélyesebb például a kerékpározásnál. Az alkoholfogyasztás nem ajánlott, nem úgy, mint a megfelelő védőfelszerelés. A bukósisak megvéd az esésnél, ütközésnél, és nem mellesleg melegen is tart, sapkára így nincs is szükség. Fontos, hogy a te felelősséged az, hogy az előtted haladók irányát a saját haladási utadba beleszámold, így kerülheted el az ütközést. És szükség van arra a bizalomra, hogy a mögöttem haladó is legalább ennyire figyel rám is.

Ha a tudásodnak megfelelő pályákat (kék: könnyű, piros: közepes, fekete: nehéz) választod, akkor kellemes órákat tudsz eltölteni a friss levegőn. Nem szégyen megállni, pihenni, vagy a meredeknek ítélt részeken lassan, megfontoltan síelni. Akkor sem, ha 4 éves kisgyerekek villámként hasítanak el melletted. Ez egyéni sport, minenki a saját ritmusában közlekedik, figyelve persze a környezetére is. A legtöbb pálya naponta 7 órát üzemel, de számos helyen van lehetőség éjszakai síelésre is.

Az idei pillanatokról készítettem egy rövid videót, amelyen látható, hogy milyen csodálatos látványban részesülhet az, aki a pályára merészkedik:

A nap végén persze jól tud esni egy kis izomnyújtás, majd a kellő folyadékpótlás után a megérdemelt forraltbor.

Tisztelettel:

Tom Newgie