Február 15-én rajtol itthon Nick Park rendezésében az Ősember – kicsi az ős, de hős! című filmje a Mozinet forgalmazásában. Volt szerencsém azonban premier előtt megnézni a filmet, amelyet valódi gyurmák segítségével készítettek, éveken át. A rendezőtől ismert lehet még a Csibefutam sok évvel ezelőttről, amely szintén lelkes, tehetséges animátorok segítségével készült, elvetve a CGI adta könnyebb megoldásokat is. Nem csoda, hogy Nick Park 4 Oscar nyertese, igényessége, látásmódja egyedi ebben a sokszor sztenderdizált, kiszámítható forgatókönyvek szerinti filmes világban.

Az alkalmat a Csepel Mozi rendezte, ahova meghívták – azt hiszem mondhatom azt, hogy az egyik legismertebb hazai vloggert – Magyarósi Csabát is. Szeretem nézni a napi videóit, pozitív és egyedi gondolkodása átüt a minőségi napi tartalmakon is. Így a film végén közös beszélgetést tartottunk a friss élményekről, és számos egyéb kérdésre is választ kaptunk tevékenységével kapcsolatban. Nem szeretnék semmit elárulni a filmről, csak ajánlani tudom, mert sallangoktól mentes, és laza kikapcsolódást nyújt, anélkül, hogy napokig rágódnánk a látottakon.

Azonban, ami ezt követően történt, arra sem Csaba, sem a rendezők, sem a nézők nem számítottak. A látszólag utolsó kérdésnek szánt felszólaló – egy középkorú úr – elmondta, hogy ő volt a film vezető hangmérnöke, sok éve van a pályán, és rengeteg filmben dolgozott hangmérnökként. Marvel filmek, Star Wars epizódok magyar, szinkronos változatainak hangmérnöki munkái kötődnek hozzá és a csapatához. Azért jött el a filmre, mert kíváncsi volt, hogy hogyan szól moziban az általuk, stúdióban elkészített hanganyag. Persze kritikát nem fogalmazott meg, csak annyit tett hozzá, hogy minden moziterem más, akusztikailag lehetetlen mindenhol kifogástalan hangzást elérni. Ugyanakkor ő azt az elvet követi, hogy a nagyobb termek 21. sorához igazítja a legjobb hangzást, így, ha nagyobb terembe foglaltok legközelebb, ajánlom ennek a középső székeit (bár ő maga itt a 6. sorban ült).

Jó volt hallgatni, mert érezhető volt minden mondatán, hogy imádja a hivatását. Kiderült, hogy egy film szinkronizálása átlagosan nettó 4-5 napot vesz igénybe, amihez persze hozzájön a rengeteg utómunka, valamint az egyéb hangeffektek elkészítése. Előfordulhat tehát, hogy egy amerikai filmben látható becsapódó ajtó hangja a magyar hangmérnök gyűjteményéből (van neki kb. 80 féle változat) kerül ki a hazai forgalmazásra.

És természetesen, mivel hatalmas üzletről van szó, ezért a titkolózás általános, és a titok meg nem tartása lavinához hasonlító jogi következményekkel jár. Gondoljunk csak bele, milyen károkat szenvedhet a filmgyár, ha idő előtt kikerül a történet, vagy akár a nyersanyag. Ezért történhet meg az, hogy a csillagok között játszódó, manapság megjelent kasszasiker hazai szinkronja úgy készült, hogy a szinkronrendező kiutazott Londonba, egyszer, ismétlem, egyszer megnézte a filmet, majd hazajött és elindult a film szinkronizálása. Méghozzá úgy, hogy az eredeti jelenetekből semmi nem maradt meg, csupán az egész vásznon a színészek száját lehetett látni, hogy a szinkronszínésznek kissé könnyebb dolga legyen.

“Tudom, a szám majd rátalál az eredendő némaságra, a hangra, mely fogantatása percében kristálytiszta már.” Oszip Emilijevics Mandelstam

Nem csoda tehát, hogy ezt a fajta háttérmunkát is díjazzák, hiszen ami a moziban természetesnek, és evidensnek hat, lehet, hogy több ember több havi munkájának a gyümölcse. De lényegében az ő munkájuk akkor sikeres, ha észre sem vesszük, hogy minden a helyén van. Mert olyankor biztosan minden a helyén van. Mindezt pedig esetenként a 200-250 hangsáv biztosítja, amely a filmhez kapcsolódik. Kreatív hivatás!

Jó volt tehát ezen az alkalmon részt venni, mindig jó érdekes emberekkel találkozni, és jó megtudni kulisszatitkokat is. Ezek voltak tehát a mai filmkészítés titkai, én – és Csabával együtt a közönség is – ámultan hallgattuk mindezt.

A film egyébként családi film, minden korosztálynak ajánlott, de a felnőttek számára érdekes társadalmi problémákat vázol fel. Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, hogy elsőként értesülj az új bejegyzésekről. Ugyanis hamarosan készülök egy interjúval is, amely a gyermekelőadások színészi, rendezői oldalát mutatja majd be.

Tisztelettel:

Tom Newgie