A DVD korszak bizonyára mindenki által ismert reklámja az, amikor a film előtt 30 másodpercben egy felirat elmondja, hogy nem lopnál kocsit, pénztárcát, táskát. És a végkifejlet, hogy a filmek letöltése is lopás. Arra buzdít tehát, hogy ne lopj. Habár a reklámkampány azt célozta meg, hogy ezeket egy kalap alá veszi, úgy vélem, ez mégsem ilyen egyszerű. Az internet olyan lehetőségeket nyitott meg, amelyek a bűnözést az átlagember számára is “felkínálták”. Ugyanakkor ez a bejegyzés nem arról fog szólni, hogy mindenki bűncselekményt követ el, inkább csak igyekszik a munka gyümölcsének ízét leírni.

Hiszek a kemény munkában, a befektetett energia megtérülésében. Mert, ha vannak céljaid, lehetőségeid, és kiaknázandó területek az életedben, akkor valószínű, hogy addig küzdelmes út vezet. De ki ne tapasztalta volna, hogy mennyire jó érzés, amikor elégedetten nyugtázzuk, hogy elértünk valamit. Azt az érzést gyakorlatilag semmi sem tudja pótolni. Nem lehet mástól elvenni, és nem adható kölcsön. Ez a szuper benne. Mert a munka gyümölcsét csak magunknak szüretelhetjük le, és csak magunk számára édes.

Éppen emiatt, nem töltök le illegálisan zenét, filmet, tartalmat, szoftvert. Nem, nem azért, mert megtehetem, hogy elszórom erre a pénzt. Számomra ez a munka tiszteletéről szól. Mert nagyra értékelem, ha valaki megalkot valamit. Egy film elkészítése adott esetben dollármilliókban mérhető, több száz ember dolgozik rajta hosszú hónapokon át. Egy zenei szám az alkotó alázatából, az őt körülvevő zenészek egymásra hangolódásából megszülető alkotás. Egy szoftver az azt megalkotó szakemberek tervezett, megfeszített, és kitartó munkája. És igen, adott esetben pénzt szeretnének vele keresni. Hiszen mindenkinek ez a célja.

Gondojunk csak bele, bárhol is dolgozunk, mit szólnánk, ha valaki azt az adott terméket, szolgáltatást, ötletet ellopná? Persze, nehéz frizurát lopni, vagy tanácsadást, de a lényeg mégis ugyanaz. Számomra legalábbis. Azaz, ha valaki megalkot valamit, akkor azt meg kell becsülni. Ezért inkább előfizetek zenei szolgáltatásra, filmes tartalmakra, és az általam használni kívánt szoftvert megveszem. Mert így tiszta a lelkiismeretem, és tudom, hogy ezzel is mutatom az alkotóknak, hogy fontos a munkájuk. És persze tudom azt is, hogy milyen a gyümölcs íze.

“Csinálj valamit, amit igazán szeretsz, és ha szerencséd van, megélsz belőle. Amennyire én tudom, ez a siker.” Tom Patty

Ez egy szemlélet, ami közel sem a pénzen múlik, inkább úgy vélem, hogy az emberekbe beleszorult az, hogy az ingyen jobb, mint a fizetős. Mert még akkor is inkább az ingyeneset választják sokan, ha a fizetős is alig több. Én azt gondolom, ez szimpla pszichológia. De pont emiatt azt is vallom, hogy érdemes néha belegondolni abba, hogy mi lenne, ha például fotósként valaki az én képemet lopná el, amiért én keltem hajnalban, hogy órákat utazva megörökítsem úgy, hogy büszke legyek az előtte befektetett évek tanulására. Sokszor hangsúlyoztam már, de most is fontos lehet, hogy elveszett bennünk az, hogy mások helyébe tudjuk magunkat képzelni. Mert ha jobban menne ez, az empátia, akkor a megalkotott értékek sokkal nagyobb becsben lennének. És ez nem hazai, hanem világszintű jelenség.

A munka gyümölcse fontos, ha más munkájának gyümölcséről van szó, akkor is! Én ezt maximálisan tiszteletben tartom. És te?

Tisztelettel:

Tom Newgie