Amikor januárban elindítottam a + hírmondót, akkor az lebegett a szemem előtt, hogy kizökkentsem a nézőimet a megszokott, szürke, negatív hírfolyamból. Hiszen minden gondolat, hír, cselekedet meghatározza az életünket, így nagyon nem mindegy, hogy milyen érzést kelt bennünk. Egy motiváló, lelkesítő, elgondolkodtató üzenet sokkal erősebb, és építő jellegű, míg a híradókban látható gyilkosságok, katasztrófák, elkeserítő emberi sorsok a saját kedvünket is lehúzzák. Természetesen egy szóval sem állítom, hogy ezen híreknek nincs létjogosultsága, mert nem szabad a társadalmi, természeti problémák elől elfutni. Mégis az egyensúly az, ami hiányzik egy mai híradóból, mert átbillent a negatív irányba.

“Gondosan válassz meg minden kiejtett szót, mert felemeli vagy eltiporja azt, ki hallja.” Buddha

Kezdetben tehát úgy gondoltam, hogy rímes formában összefoglalom az adott hét híreit. Ezt meg is tettem, és adásról adásra fejlesztettem 1-2 dolgot. De mindig hiányérzetem volt. Azt tudtam, hogy mit is szeretnék, de valahogy a hogyan része nem megfelelően alakult.

Így nagyjából két héttel ezelőtt elhatároztam, hogy újragondolom az egészet, és elindítom a + hírmondó 2.0-ás (persze ez csak a nem hivatalos elnevezés) változatot. Tudtam, hogy új alapokra fogom helyezni az egész koncepciót, ezért esténként, munka után sok-sok órát gondolkodtam és ötleteltem azon, hogy milyen lehetne az új szignál. Több úton is elindultam, de végül, hosszú kísérletezés után arra jutottam, hogy a modern és egyben klasszikus, híradós vonal a befutó. Így az általam annyira szeretett MIDI billentyűzetem, valamint az iPad-em (és az azon futó GarageBand) segítségével elkezdtem megkomponálni, és hangszerenként összeállítani a 16 másodperces zenét. A tempót 60-ra állítottam, amivel a másodperceket szerettem volna szimbolizálni. Használtam zongorát, fúvósokat, vonósokat, elelktronikus hangszereket. A másodpercek múlása pedig végig hallható maradt az egész szignálban, olyannyira, hogy az utolsó 4 ütés már kizárólag az órát szimbolizálja.

Amikor elkészült a dal (én belül azt éreztem, hogy a célomnak megfelelő lett, mert egyszerű, de mégis modern, és karakteres), akkor már volt a fejemben egy elképzelés a képi világot illetően. Szerettem volna megtartani az idő jelképét, így “időkereket”, két irányból érkező robogást, és gyorsított utcaképet használtam. Elsősorban ezek adták a fő hátteret, amit további utómunkával igazítottam a videó végső hangulatához. Ezen felül egy rövidke történetre fűztem fel az egészet, ami arról szól, hogy előkészülök a + hírmondó felvételére, és kinyitom a féltve őrzött “ládát”, ami a pozitív híreket őrzi. Mindezt zöld háttér előtt vettem fel, és az előbbi utcaképekkel ötvöztem azt.

A felszerelés természetesen amatőr, és legtöbbször házi (bár bámulatos, hogy a mai technológiával milyen könnyű amatőr megoldásokkal jó eredményt elérni) megoldásokat alkalmaz. Mégis szükséges egy zöld vászon, egy kameraállvány, egy kamera, egy további állvány, megfelelő világítás (ezen kell most fejlesztenem), és sok-sok házi praktika, türelem. Az adások előtt mindezt berendezni közel 20 percig tart, és a gondos elpakolás is hasonló. A kb. 2 perces részek mára már sok gyakorlással, a mondanivaló előre megírásával, próbafelvételek készítésével valósulnak meg. Kezdetben csak egyszer vettem fel mindent, egyben, de tudtam, hogyha fejlődni szeretnék, akkor nagyobb odafigyelésre van szükség.

Ha mindez megvan, akkor kezdődik a vágás. Azt hihetnénk, hogy csak egymás mellé kell pakolni pár részt, és kész. Nos, nem így van, pár órát ezzel is bőven el lehet tölteni. Szerencsére a szignált egyszer kellett megcsinálni, de így is közel 10 órát vett igénybe a 16 másodperces rész elkészítése. A hírmondó gerincrészében pedig sok utómunkát igényel a zöld vászon, és az a helyett szánt háttér megfelelő beállítása, a színárnyalatok beállítása, és a hang beállítása. Kezdetben rendkívüli mértékben eltorzítottam a hangom, de mostanra úgy gondolom, hogy inkább az eredeti hangszínemet használom, hiszen ez vagyok én. Persze a kissé képregényes képi megoldást meghagytam, de ez is rengeteget finomodott az adások alatt.

Rövidke videókról van szó, de – és ezt nem panaszkodásból mondom – rengeteg munkával jár 1-1 rész elkészítése. Most úgy érzem, hogy az első 10 adás volt a teszt, és mostantól tekintem az egészet a nulladik állapotnak. Nagyon izgatott vagyok, mert elkészült az új szignál, és már az új résszel is elkészültem. Már csak arra vár, hogy feltöltsem a YouTube csatornámra, és vasárnap publikájlam. Egy új, szerintem jobb úton indulok el, mert tanultam a múlt tapasztalataiból, hibáiból. Elhagytam a rímeket, és inkább a pozitív történetekre koncentrálok.

Hamarosan érkezik tehát a + hírmondó újragondolt adása, nagyon bízom abban, hogy tetszeni fog ez az irány. Én már nagyon izgatott vagyok ezzel kapcsolatban. Arra bíztatlak, hogy addig is iratkozz fel a csatornámra, hogy mindig értesülj az új videóimról. Tudom, hogy még sokat kell fejlődnöm, tanulnom, és azt érzem, hogy minden adással egy lépéssel előrébb kerülök. Mindez pedig nagyon jó érzés.

Tisztelettel:

Tom Newige