Sok helyen olvastam már azt a fontos gondolatot, amely 2 életeseményt állít a középpontba. Szerintem jogosan. Ez a két nagyszerű dolog pedig az, amikor megszületünk, valamint az, amikor rájövünk, hogy miért. Nézetem szerint eredendően mindannyian egyediek, megismételhetetlenek vagyunk, azonban mégis sokak számára úgy fordulnak az élet kerekei, hogy az egyéniségüket feladva úgy alakul, hogy másolatok, sőt, esetenként sablonok lesznek. Vagy – ami az én szótáramban még groteszkebb jelentéssel bír – átlagosak.

A saját miértünk megtalálása nem könnyű feladat, mégis megéri energiát fektetni a keresésbe. Tudom persze azt, hogy manapság, amikor minden elérhető 2 kattintásra az interneten, akkor nagyon nehéz bárkit meggyőzni arról, hogy valamiért küzdeni, tudatosan dolgozni kell. De ez a bármi mégsem minden, mert az igazán fontos emberi dolgok nem vásárolhatóak meg. Az sajnos pedig probléma, hogy a mai világrend az emberi értékeket materiális dolgokban méri (ház, autó, telefon, ruházat, stb.). Tisztázzuk, sosem fog elérkezni az az idő, amikor vásárolhatunk humorérzéket, kedvességet, pozitív személyiséget. Ha mégis lenne ilyen, abban a világban nem szívesen élnék.

Legtöbben azt hiszik, hogy ebben a korszakban a hatalmas zajban nehéz jó példákat találni arra vonatkozóan, hogy hogyan lássunk neki önmagunk megismeréséhez, és a miértünk megtalálásához (és emiatt inkább neki sem látnak). Ez szerencsére nincs így, csak túl kell lépni azon a bekorlátozott gondolkodáson, amiben a felszínes mindennapjainkat éljük. Nem a közösségi médiában, az online felületek hamis, torz világában keresendő mindez. Hanem bennünk. És aki szán időt arra, hogy magával őszinte párbeszédet folytatva megérti, hogy önmagát mi mozgatja, mi motiválja, mi élteti, akkor jó úton jár a miértje megtalálásában.

Igen, jól érzékeled, hogy az előbb azt állítottam, hogy az online felület sem alkalmas erre. Akkor miért írom le mindezt? Egyszerű. Azért, mert elolvasva a gondolataimat nem fogsz megvilágosodni. Erre nem alkalmas. Viszont lehet, hogy ezáltal elindul egy belső késztetés, ami által magadban felkutatod az értékeidet. Erre alkalmas mindez.

“Az érzelmek mindig megelőzik az értelmet! Előbb gyűlölsz vagy szeretsz, és csak utána próbálod megmagyarázni, hogy miért.” Müller Péter

Nem mondom, hogy megtaláltam a miértemet. Mégis elindult egy belső párbeszéd, és a hosszú utam első – talán legnehezebb – lépéseit megtettem. És ennek köszönhetően már kezd kialakulni egy kép, egy irány, amiről tudom, hogy a jó út. Azt tanácsolom, hogy ne állj meg, ne alkudj meg addig, amíg nem érzed azt, hogy jó az, amit csinálsz, jó ott, ahol mindezt csinálod. És talán fontos azt is szem előtt tartani, hogy nem a siker fogja meghozni a boldogságot, hanem a boldogság fogja meghozni a sikert.

A miértedhez egyre közelebb jutva boldogabb leszel, és a fenti gondolatot folytatva sikeresebb is. Sőt, egyre jobban azt fogod érezni, hogy a világ, azaz vele együtt mi érted vagyunk, minden és mindenki téged segít. Ha üres szavaknak gondolod mindezt, akkor próbáld csak ki. Avagy ne. Ez már a te döntésed.

Tisztelettel:

Tom Newgie