A nők és férfiak – néha, vagy általában (mindenki döntse el maga) – évezredekig visszanyúló ellentmondásosnak hitt kapcsolata mellett talán csak egy másik olyan kapocs van, ami hasonló véleménykülönbségeket okoz szinte mindenkinél. A pénzzel való kapcsolatunk nagyon ingatag alapokon áll, ezért nem árt átgondolni, mit tehetünk annak érdekében, hogy ez a viszony javuljon. Már csak azért is, mert a 21. századi, szuperglobalizált világban nagyon nehéz eltekinteni az értékmérő funkciójától. És annak ellenére, hogy nem értek egyet azzal, hogy mindent ehhez mérünk, mégis a legbölcsebben akkor cselekszünk, ha nem hitegetjük magunkat azzal, hogy: “Engem a pénz nem érdekel!”.

Már csak azért is fontos a viszony tisztázása, mert a pénz is “érző lény”, és oda nem megy, ahol nem látják szívesen. Azaz első lépésként szeretned, tisztelned kell. Tehát az olyan jelzők, mint fránya, mocskos, és még sorolhatnám, használata biztosan nem segít a helyzeten. Ezt a lépést fontos megtenned attól függetlenül, hogy jelenleg sok van, vagy kevés (ami persze teljesen relatív).

Hogyha már jó barátságban vagytok, akkor jöhet a következő lépés. És természetesen mindenki többet szeretne kapni a munkájáért, vagy további munka nélkül elérni a teljes anyagi függetlenséget, de utóbbi nagyon nehezen érhető el. Előbbi pedig nem mindig a kulcs. Mert rengetegen vannak, akik az átlag többszöröséből alig, vagy hitelből hitelbe rohanva tudnak csak megélni.

“Nem az a dolgunk az életben, hogy mindent megértsünk, hanem az, hogy mindig legyünk nyitottak az új dolgokra, lehetőségekre. És ne aggódjunk, ha valami nem sikerül, mert lesz másik ajtó, amelyet csak ki kell nyitnunk.” Jim Carrey

A jó gondolkodás tehát szerintem azzal indul, hogy mindenki magába néz, és átgondolja, hol tudna csökkenteni a kiadásokon. Kell-e az a nagyobb mobilcsomag, kell-e az a hipergyors internet, kell-e hitelre az a nagyobb tv, kell-e indokolatlanul magas bankköltség? Ezzel nem azt állítom, hogy ne költs semmire, azt állítom, hogy jobban gondold át. Jó technika lehet például, hogy egy nagyobb összegű kiadás előtt vársz 1-2 napot, és, ha még mindig azt gondolod, szükséges, akkor vedd meg. Az esetek nagy részében abban a két napban le tudod magad beszélni róla. Tudom ajánlani a Kiszámoló blogot, ami hasznos, mindennapi, egyszerű tanácsokkal lát el annak érdekében, hogy tudatos legyél a pénzügyekben.

Ha racionalizáltad a költéseidet, akkor indulhat el a bevétel növelése. Ez viszont fájdalmas lesz, mert áldozatokkal, rengeteg plusz munkával járhat. Önképzés, tanfolyamok, tervezés. Nem azt jelenti, hogy mindenki informatikus legyen, mert ők jól keresnek, azt jelenti, hogy ne felejtsd el, hogy attól, hogy van egy végzettséged, meglehet, hogy 5 év múlva már robotok végzik. Rugalmasnak, és törtetőnek kell tehát lenni annak érdekében, hogy megtaláld a számításaidat. Ehhez ajánlom egy korábbi bejegyzésem: Mibe fektessünk ma.

A negyedik lépés pedig az, hogy keress olyan élményeket, amik ingyenesek, vagy alig kerülnek valamibe. Koncertek, kiállítások, túrák, szabadtéri rendezvények sora áll rendelkezésre, itt tudsz igazán pozitív élményeket gyűjteni. És ezalatt sem rágódsz a pénzügyeiden.

Valamennyi lépéshez bátorságra, tudatosságra van szükség, de fontos szem előtt tartani, hogy mi irányítjuk a sorsunkat, mi döntünk. Csak persze a döntéssel a felelősséget is vállalni kell. Azt pedig nem szeretjük. Változzon hát ez meg! A pénz nem hoz boldogságot, sikert, ezt ne várd, viszont egy erős pillér az életünkben, és csak erős alapokra lehet építkezni igazán. A tudatosság folyója biztos jó irányba sodor majd.

Nem állítom, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer tökéletes, viszont kellő alázattal, kíváncsisággal szert lehet tenni annyi rutinra, ami jó barátságot alakít ki közted, és a pénz között.

Tisztelettel:

Tom Newgie