Bakancslista címmel készítette el albumát a Margaret Island 2016-ban. Bevallom, ezelőtt nem ismertem annyira, 1-2 számot kivéve persze. Majd amikor rábukkantam erre az albumra (vagy éppen a zenei szolgáltató algoritmusai rábukkantak nekem), akkor egyből megtetszett. Miért?

Számomra fontos az, hogy a zene, és a szöveg teljes összhangban legyen. Amikor az énekes hangjából hitelesen szól a dalszöveg, és ezt a hangszerek is teljes mértékben megtámogatják, akkor alakul ki egy olyan egység, ami a fülnek, a léleknek melengető. Az ilyen albumokat szeretem igazán. Mert minőségi, és mondanivalóval teli.

A Bakancslista kapcsán is ezt éreztem, és nagyon hamar megkedveltem. Hallgatom, és szinte képiesen előttem van az egész mondanivaló. Az előadók tehát elérték azt, hogy a mondanivalójuk kivetüljön a hallgató számára. Mert sok az olyan dalszöveg, ami egyszerűen nem jön át. Persze lehet, hogy csak én rezonálok most ilyen kiválóan erre a dalcsokorra, de azért talán feltételezhetem azt, hogy más is.

Azt gondolom, egy réteg-pop kategóriát képvisel a Margaret Island, azonban most mégis elért az én hatókörömbe is, és ezen bejegyzés írása közben is itt cseng a fülemben, hogy:

“Itt az idő, felkel a nap, Pirkad az ég, légy aki vagy.” Margaret Island

A basszus, a zongora, a dob, a gitár és az ének teljes harmóniát képvisel. Mostanában kevés olyan albummal találkoztam, ahol ennyire tiszta egység figyelhető meg. Talán azért is tetszik ennyire, mert akusztikus hangszerek dominálnak, és nincs telepakolva elekrtonikus effektekkel. Amivel persze nincs is semmi baj, csak teljesen más hangsúlyt ad egy-egy dalnak.

A zene nélkül sokkal kevesebb lenne az élet. A zene olyan gyógyszer, ami vény nélkül kapható, a zene olyan könyv, amit tinta nélkül írhatunk, a zene olyan érték, ami legtöbbször nem váltható át pénzre, a zene olyan titok, amit senki sem fejtett még meg igazán. A zene képes olyan gondolatok átadására, amikre a szóbeli, írásbeli dimenziók már nem. Ha valaki nyitott erre a kommunikációs csatonára, akkor könnyen rá tud hangolódni.

Ha te is rábukkansz erre az albumra, akkor mindenképp figyelmedbe ajánlom a Sárga levelek című remekművet. Kiváló egy folyóparti üldögélésre, hajnali parki sétára, vagy csak egy borozós estén.

Tisztelettel:

Tom Newgie