A ma világa érdekes. Annak pozitív, és kevésbé pozitív értelmében. A világgazdaság berendezkedett az állandó növekedésre, ami fenntarthatatlan, mégis mindenki a számokat figyeli, legyen több, mint tavaly, jobb, mint tavaly, drágább, mint tavaly. Persze ennek ellene menni nem érdemes, a gazdaság szereplői a hatalmas verseny közepette egymás iramát határozzák meg. Amíg persze a fogyasztó számára előnyös “ügylet” köttetik, addig talán nincs is baj.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a vállaltok mögött emberek állnak, akik maguk is fogyasztók egy másik kosárban. Tehát egyszerre termeljük a javakat, és fogyasztjuk őket. Torz kép, mert elvárom, hogy 110%-os terméket kapjak, viszont megfeledkezem arról, hogy ez esetben az azt előállító vállalat dolgozóinak is legalább ennyivel jobban kell teljesíteni.

Ilyen magas szellemi/fizikai fokon pedig nehéz hosszú távan égni. Előbb utóbb a test jelzi, hogy nem érzi jól magát a saját bőrében. Ezeket a jeleket pedig szeretjük ignorálni, amivel csak eszkaláljuk a bajt. Egy kis levertség, egy kis fejfájás, majd súlyosabb tünetek.

“Tökéletesség nem létezik, és őrületbe kergeted magad, ha mégis erre vágysz.” Elle Fanning

Nem azt állítom, hogy lépj ki a munkahelyedről, ha úgy érzed, magasak az elvárások. Az a helyzet ugyanis, hogy valószínűleg máshol is azok. Amit tudsz tenni, hogy ezt a feltételt elfogadod, és olyankor lassítasz le, amikor éppen nem vagy a munkahelyen.

Pihenésre szükség van, amire kiváló például egy 3 napos hétvége. Ha irodában dolgozol, menj ki a kertbe, túrázz, focizz, fuss, takaríts. Mozogj! Ezzel nagyon jól oldod a felgyülemlett stresszt, sőt, nagy eséllyel folytatni tudod a hétköznapokban is a mozgást. Ha pedig fizikai munkát végzel, akkor ülj le, nézz egy filmet, olvass a szabadban, vagy csak relaxálj a fotelben egy pohár borral.

Mindezeket olvasva legyintesz, hogy milyen bagatell tanácsok ezek. Azonban nagy eséllyel mégsem teszed meg ezeket, és a pihenésre alkalmas időben legtöbbször csak még jobban kimeríted az energiádat.

Pedig 3 nap tudatos pihenés óriási lendületet tud adni ahhoz, hogy vissza tudj térni a 110% világába. És sokkal könnyebben veszed majd az akadályokat. Sőt, nem is akadályokként tekintesz majd rájuk, hanem lehetőségekre.

Ugyanaz az alapszituáció, a keretrendszer mégis más. A te érdekedben.

Csodás pihenést kívánok a hétvégére, és ne feledd, hogy a lassítás elfogadható, még ebben a rohanó világban is. Nincs az a munka ami felülírhatja azt, hogy az unokáiddal szaladgálj a kertben energikusan!

Tisztelettel:

Tom Newgie