Igazán nem szeretnék nosztalgiázni, vagy előhozni, hogy bezzeg 10 évvel ezelőtt, meg bezzeg 15 évvel ezelőtt. És többször írtam már róla, de most is örömmel konstatálom, hogy a technológiai fejlődés lenyűgöz, és imádom az innovációt. Mind a dolog szellemiségét, mind pedig a fizikai megtestesülését. És a kor innovátorai éjt nappallá téve, dollármilliárdokat felhasználva dolgoznak azon, hogy az átlagos felhasználó is olyan dolgokhoz juthasson, amik bezzeg 10, meg bezzeg 15 évvel ezelőtt még csak nem is…

Emlékszem, az első fél-professzionális hozzáállással forgatott 4 részes (!) trilógiám kezdeti képkockáit még egy iPhone 4 segítségével rögzítettem, kézben tartva pedig úgy remegett a felvétel, mint a kocsonya tetejére ráugró ólomkatona harcidísze. De a kor lehetőségeihez mérten őrülten büszke voltam a 720p-s felvételre. Aztán, ahogy egyre jobban kezdett érdekelni ez a téma (továbbra is fél-professzionális szinten), úgy kezdtem tudatosan fejleszteni az arzenált. Nagyon hamar el lehet jutni ugyanis ahhoz, hogy olyan minőségi tartalmat tudsz előállítani a mobiloddal, hogy sírva felnevetsz azon, hogy korábban mire volt csupán képes ugyanaz a márkájú okosmobil.

Különösen érdekes a téma a mai megváltozott tartalomfogyasztás időszakában, amikor egyre fogy a TV nézettsége, és egyre növekszik az internetes tartalomelőállítók köre (vlog, netes sorozat, stb.). Nem azt állítom, hogy a minőség iránti vágy megváltozott, azonban egy YouTube tartalom előállításához nem szükséges méregdrága stúdió, kamera- és hangrendszer. Elegendő csupán 3 GoPro kamera, és máris forgathatsz kocsiban beszélgetős műsort, elegendő 1 telefon, egy gimbal (stabilizátor), és egy 10,000 Ft-ot meg nem haladó állvány, valamint egy csíptetős mikrofon, és te lehetsz az utca riportere, a Beauty Budapest, vagy éppen a + hírmondó megálmodója.

Állj! Utóbbi kettő már nem lehetsz, mert azokat én álmodtam meg. Ettől függetlenül azt szeretném hangsúlyozni, hogy ma már a fél-professzionális szinteken is elérhető minden olyan eszköz, ami kiváló minőség előállítására képes. Vegyünk csak egy drónt, ami tízszer érdekesebbé teszi a videót, és olyan perspektívák felé nyit, ami ezelőtt, a statikus megközelítés időszakában még nem létezett.

Ma már mobilon vagy tableten is cinematikus (nincs is ilyen szó, de azt szeretném kifejezni, hogy mozis kinézetű) hatású effektekkel lehet videót rögzíteni, szerkeszteni, és publikálni. A folyamat egyetlen lépéséhez sem szükséges a klasszikus értelemben vett számítógép. Mindezt megtehetem a buszon ülve, vagy a parkban ábrándozva.

“Annyit érsz, amennyit a legutolsó filmed. Nem lehet hátradőlni, hogy de jó, most akkor egy életre befutottam.” Kate Winslet

Hiszen ott lapul Hollywood a zsebemben. Ha valami érdekeset szeretnék megörökíteni, akkor 3 másodpercen belül biztosan készen áll a kamera arra, hogy másodpercenként 24, 30, 60, vagy akár 240 képkockában dokumentálja az eseményeket.

Óriási dolgok ezek, amik egyébként a verseny kiéleződését fogják magukkal vonni, ami mind a tartalmak előállítóinak, mind pedig a fogyasztóinak kedveznek. Érdekes idők következnek, de én izgatottan várom, hogy milyen újdonságokkal fejleszthetem a videós tevékenységemet.

Tisztelettel:

Tom Newgie