Sokan kérdezték már, hogy honnan kapta a blog a nevét. Miért úgy hívják, ahogy, és mire utal? Most lerántom a leplet, következzen tehát a korábbi bemutatkozásom után ismét egy kis kulisszatitok.

Az oldal elindulásának pillanatában biztos voltam benne, hogy saját domain néven szeretném publikálni az írásaimat, mert sokkal személyesebbnek, és magam számára is elfogadhatóbbnak tartottam. Azonban kezdetben szerettem volna kissé névtelen maradni, viszont mégis már akkor olyan nevet választottam, ami számomra sokat jelent.

Hogyan is lett tehát: Tom Newgie (ejtsd: tom nyugi). Talán a kiejtéssel már el is árultam, hogy miről is lehet szó. Nyilván a Tom nem rejt hatalmas megfejtést, tekintve, hogy a keresztnevem Tamás. Newgie viszont már a gyerekkorom azon szakaszában megfogalmazódott bennem névként, amikor egy jó ismerősömmel elektromos gitárra írt saját számokat igyekeztünk összepróbálni. Nagyképű lenne zenekarnak hívni, mindenesetre mi jól szórakoztunk a helyenként rock, pop és alternatív stílus kavalkádjában. Végül a zenénk sosem hagyta el a “próbaterem” auráját, hiszen egyikünk sem gondolta ezt olyan komolyan. De ha elhagyta volna, talán Newgie lett volna a neve. Sosem tudjuk meg.

A név is tükrözte azt a nyugalmat, ahogyan a zenéhez, és talán az élet minden területéhez állok azóta is. Vagy éppen egyre jobban. Mert 1-1 pörgős nap után ahhoz, hogy feltöltődjek, inspirálódjak, újra motivációt nyerjek, szükségem van nyugalomra. Nem magányra, hanem olyan letisztult pillanatokra, amik aztán erőt adnak az új gondolatok megszületéséhez.

“A gyűlölet még soha nem oldott meg semmit. A nyugalom igen.” Három óriásplakát Ebbing határában c. film

A zenében való érintettség pedig megmaradt, így új “projektek” során jellemzően a Newgie nevet használtam. Nem nevezném művésznévnek, talán csak egy olyan alkotói elnevezésnek, ami sokat jelent nekem. Tehát azóta is ebben a köntösben írok (blogot, zenét, dalszöveget, verset egyaránt).

background beautiful blossom calm waters

Mert üzenetet, utat, küldetéstudatot hordoz ez a név. Tudom mit teszek, tudom miért teszem, és tudom, hogy mindez miért fontos. Már gyerekként találtam tehát egy olyan szimbolikus kapaszkodót, ami stabilan (az élet kihívásai ellenére) tart azóta is a szó szellemi, és emócionális értelmében.

A mai zajban, ami lefárasztja az elménket, szükség van olyan búvóhelyekre, ahol feltöltődhetünk. A nyugalom megteremtése emiatt egyéni felelősségében óriási jelentőséggel bír ma. Én igyekszem mindezt fenntartani, és keresni azokat az alkalmakat, amikor elhajózhatok a nyugalom szigetére.

Nos, kedves Olvasó, mostmár tudod, honnan ered a név, és miért ennyire fontos nekem. Neked van olyan szimbólum az életedben, ami régóta kísér téged? Ha még nincs, javaslom, hogy keress egyet.

Tisztelettel:

Tom Newgie