A munkaerőpiac helyzete hónapról hónapra torzul. Szinte már szemmel tapintható ez a jelenség, és úgy tűnik, a mélypont még nem érkezett el. A fővárosban legalábbis – ahol eleve magasabb a munkavállalási hajlandóság – egyre több helyen jelennek meg hirdetések, amik a hazai bérszínvonalhoz képest irreálisan magas kezdő fizetéssel próbálják megfogni a potenciális munkavállalókat.

Szó sincs arról, hogy jogom lenne összehasonlítani a szakmunkát a szellemi munkával, azonban már a legtöbben külföldön dolgoznak azok közül, akik 5-10 éve itthon még az alacsonyabb bérű munkakörökhöz tartoztak. Így viszont nincs építőipari munkás, buszvezető, szerelő. A lista pedig szinte végtelen.

Átalakult emiatt a diploma értéke is. Nem lehet mindenki informatikus, mint ahogy ács sem. A legfrissebb statisztikák szerint a népesség 10%-a külföldön dolgozik, ami óriási arány. Borzalmas azt látni, hogy a munkának itthon nincs olyan értéke, mint nyugaton.

Képtelenség házat, autót venni úgy, hogy biztonságban felneveld a családodat is. Az ingatlanárak, albérleti árak pedig az egekben.

Mi van akkor, ha a robotikára épülő jövő a szellemi és fizikai munka keverékeit kívánja meg az egyéntől? Ácsinformatikus. Hiányszakmák, amik eltorzítják a reagálni csak lassan tudó munkaerőállományt, amit sajnos az oktatási rendszer sem támogat kellő rugalmassággal.

“Ideje felkészülni arra. hogy a jövőben csak azok tudnak majd érvényesülni, akik helyettesíthetetlenek lesznek. Aki képes lesz valami olyat csinálni, amit egy robot nem, az továbbra is értékes lesz.” Oravecz Nóra

Vajon meddig vihető fel a bér azokon a területeken, ahol alig akad jelentkező? Jogos-e, hogy 8 osztályos végzettségű munka – anyagi értelemben – vetekszik egy egyetemi végzettséggel? Nem becsülöm le egyik munkát sem, hiszen valamennyi szükséges, azonban azt sem tartom egészségesnek, hogy azért ugrik meg a bér egy szektorban, mert annyira nincs munkavállaló.

Óriási belső feszültséget szül mindez társadalmi szinten, amit lereagálni biztosan nem könnyű. Az egyén felelőssége is, hogy képzi-e magát a piaci igényeknek megfelelően, avagy bizakodva nézi az összeomlás felé vezető utat. Mert nem igaz, hogy mindent robotok fognak irányítani. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az angol mellett 1-1 programnyelv ismerete, logikája is az alap oktatás része lesz. Azért, mert szükség lesz rá.

Szeretek itthon dolgozni, szeretem az országot, ezért zavar annyira ez a szemem előtt zajló, tapintható ellentmondás. És talán kevésbé zavarna akkor, ha a munka értéke magasabb lenne, és az általános jólét szintje közelítené a nyugatit. Egyetemet végeztem, semmi értelme nem lenne nyugaton mosogatnom, csak azért, mert sokkal többet keresnék.

Inkább próbálom azokat a területeket fejleszteni, amik a saját munkaerőpiaci jelenlétem szempontjából fontosak. És igyekszem lokálisan cselekedni, és tervezni. Talán csak így lehet.

Tisztelettel:

Tom Newgie