Kissé szomorú, avagy elgondolkodtató, avagy motiváló? Létezik az ökológiai túllövés napja, ami azt számítja ki egy adott évben, hogy mikor használtuk el a Föld egy éves erőforrásait. Ez a nap évről évre korábbra tolódik, azaz minden évben gyorsuló módon haladunk abba az irányba, hogy az egyéletű bolygónkat magunk ellen fordítsuk.

A jó hír az, hogy egyéni tettekkel is rengeteget tehetsz ellene. Kár a multik nyakába kenni a dolgokat, persze, ők is felelősek, de emberek alkotják, így helye van az alulról jövő kezdeményezéseknek. Nem arról van szó, hogy az őserdő kipusztítása megállítható azáltal, hogy elektoromos autóval járok, vagy szelektíven gyűjtöm a szemetet. Viszont minden apró ötlettel egyénileg segíthetem azt, hogy a bolygó minél tovább az otthonunk lehessen.

A Követ Egyesület kommunikációs munkatársa hívta fel a figyelmemet a túllövés napjára, és úgy döntöttem, magam is csatlakozom a hazai akcióhoz.

A dátum: augusztus 1.

Amit tehetsz: fogadj meg valamit, készíts róla képet, majd töltsd fel Facebookra vagy Instagramra a #atúllövésellen hashtag-et használva.

Például fogadd meg, hogy aznap nem eszel húst, kevesebb energiát fogyasztasz, gyalog mész munkába.

Azt gondolom, nem is az a fontos, mit teszel, a lényeg, hogy tudatos legyél a bolygónk védelmében. Hidd el, ezek az apró dolgok is sokat számítanak, és ha elérünk évente annyit, hogy egy nappal későbbre tolódik a túllövés napja, akkor óriási sikert értünk el.

“Ha kellő odafigyeléssel, előrelátóan és tervszerűen, a buktatókat elkerülve haladunk előre a technológiai fejlődésben, a Földön és messze a Földön túl még sok milliárd évig virágozhat az élet – tovább, mint azt őseink a legmerészebb álmaikban hitték.” Max Tegmark

A legjobb, amit tehetsz, hogy a fogadalom után beépíted azt a mindennapokba, és többször figyelsz rá. Pontosan tudom, hogy a ma emberének minden azonnal adott, minden azonnal kell. A felelős gondolkodás azonban közel sem zárja ezt ki. Ma már számtalan civil és kormányzati kezdeményezés van arra, hogy a pazarló élet csökkentésével lakóhelyünket ükunokáink is élvezhessék.

Ezért én csak támogatni tudom a Követ Egyesület munkáját, és köszönöm, hogy felhívták rá a figyelmem. Minden további információ a honlapjukon megtalálható július 30-tól (www.kovet.hu).

Legyél te is felelős, tegyünk együtt a Földért! Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél többen csatlakozzanak ehhez a kiváló kezdeményezéshez! Köszönöm, a bolygó nevében is! #atúllövésellen

Tisztelettel:

Tom Newgie